YARASA GÜBRESİ NEDİR ?

22-01-2022 12:00
YARASA GÜBRESİ NEDİR ?


Yarasalar, memeliler arasında uçma kabiliyeti olan tek canlı türüdür. 
 
Sanıldığı gibi kör değillerdir, hatta bir çok yarasa çok iyi görüş yeteneğine sahiptir ve yankıya göre yönlerini belirlemektedir. Yarasaların kulakları son derece hareketli ve sese duyarlıdır. Burun ve kulaktaki çıkıntılar, duyu organı görevi görerek ses titreşimlerini almaya ve iletmeye yarar. Ağız ve burun yoluyla ultrasonik sesler yayarak ve yankıları ile böcekleri bulurlar. Ayrıca yarasaların koku ve tat alma duyuları da çok iyi gelişmiştir.
Farklı türde ve beslenme özelliğinde olan yarasaların mağaralarda birikmiş ve kurumuş dışkıları guano olarak tanımlanır. 
 


Zengin mineral yapısı, yarasanın beslenme ve sindirim şeklinden kaynaklanır.
Yarasa dışkısı "bioremediation mikroplar”dan zengindir. Örneğin, 100 ml dışkıda yaklaşık olarak bir milyar bakteri bulunur. Bu bakteriler topraktaki toksinlerin parçalanmasına yardımcı olarak toprağın beslenmesini ve kalitesini arttırır.
 
İçerdiği azot, fosfor ve potasyum oranı, organik maddenin yapı taşı katbon,humik+fulvik asit vb.elementleri bünyesinde barındırdığından doğal gübre olarak bitkilere yüksek düzeyde besinsel destek sağlar. 

 
Mineral içeriği ile iyi bir organik gübre olan yarasa dışkısı evlerde ve işyerlerinde çiçek ve çeşitli süs bitkileri yetiştiriciliğinde, sebzecilikte ve her türlü meyvecilikte, aynı zamanda hidroponik sistemde suya karıştırılarak da yararlanılabilir. 
 

Yarasa gübresinin ilavesi ile organik maddece ve besin maddelerince fakir olan topraklar daha verimli hale getirilebilir.


  Gübre üretiminde büyük hacimlerde fosfora ihtiyaç duyulur. Yarasa gübresi zengin fosfor içeriği ile son derece etkin bir fosforlu gübredir.. Fosfor bitkilerde kök büyümesinde etkili olduğu için taban gübresi olarak fosforlu gübreler tercih edilmekte ve yüksek fosfor içeren yarasa gübresinin taban gübresi olarak kullanımını mümkün kılmaktadır.
FAYDA VE ÖZELLİKLERİ
*Kullanımı kolaydır, su ile karıştırılır.

*Toprağın su tutma kapasitesini ve agregasyonunu olumlu yönde etkiler. Böylece, erozyon ve kuraklığa karşı direncini arttırır.

*İçerisindeki milyonlarca canlı bakteri sayesinde, toprağın mikrobiyal aktivitesini arttırır ve bitkiler için elverişli bir biyolojik ortam hazırlar. Özellikle fosfor ve azotun bitki tarafından alımını kolaylaştırır.

*Koyu renginden dolayı toprağın ısınmasını sağlayarak (+3, +4 oC) topraktaki mikrobiyal aktivite için gerekli ısıyı temin eder ve besin maddelerinin bitkiye geçişini kolaylaştırır dolayısıyla bitkinin büyümesini destekler.

*Bitkilerde soğuğa, kuraklığa, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını arttırıp verim ve ürün kalitesini yükseltmeye yardımcı olur.

*Toprakta pH‘ı dengeler ve asidik topraklarda alüminyumu emerek bitkinin zehirlenmesini önler.
*Bitki köklerinde hastalık yapan mikroorganizmaların oluşumunu engeller ve toprağın havalanmasına olumlu etkide bulunarak kök gelişimini destekler

*Sebze ve meyvelerin erken olgunlaşmasını sağlayıp tat ve kaliteleri ile dayanma sürelerini arttırır. Tahılda tane oluşumunu hızlandırır ve arttırır.

*Toprağı makro ve mikro besin elementleri yönünden zenginleştirir

*Sulama sistemlerinde tıkanma tehlikesi olmadan kolay kullanım imkanı sağlamak amacıyla konsantre sıvı şeklinde üretilmiştir.

*En iyi sonuçlar tavsiye edildiği şekliye yapraktan ve topraktan uygulamanın birlikte yapılmasıyla elde edilir.


 

 


Yarasalar, memeliler arasında uçma kabiliyeti olan tek canlı türüdür. 

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.